2013. március 16.

Gyerekjáték

Az Időtetrisz oldalán találtam ezt a saját kezűleg készíthető kirakót másfél éveseknek. Mivel eddig még egy barátnőm sem hajított ki a jobban-rosszabbul sikerült sk ajándékokkal együtt, gondoltam, teszek ezzel is egy próbát.

 

Az én verzióm annyiban különbözik az eredetitől, hogy A4-es lapokra kell ráhelyezni a kartonból kivágott alakzatokat. Sütikiszúrók és poharak segítségével készült, illetve saját kezű kreálmányok adják a puzzle darabjait (talán nem nehéz kitalálni, melyek tartoznak az utóbbi csoportba).

Gondoltam, ha már egyszer belevágok, legyen több funkciós a játék, így készült olyan lap is, amire azonos forma különböző színű, mintájú darabjait kell elhelyezni. Ez esetleg jó lehet szín tanulásra, vagy annak szemléltetésére, mi a különbség a csíkos és a pöttyös között.


Ilyen kivitelezésnél a doboztető nem is része a játéknak, de így legalább van miben tárolni a lapokat és a formákat.

Az alkotás közben jöttek a további ötletek, hogyan lehetne később is hasznosítani az alapot: kis betűkhöz a nagy párt megtalálni; gyümölcsök, állatok nevét és a képüket párosítani, esetleg mindezt idegen nyelven. Ha most elkezdem, talán el is készülök addigra, mire a 20 hónapos célszemély elkezdi az ABC-t tanulni.

Az ötletért köszönet puszedlinek!

3 megjegyzés:

Orsi írta... [Válasz erre...]

Klassz ötlet!!!

- írta... [Válasz erre...]

Ez nagyon jó ötlet, és mennyi variáció van benne! Az ilyen játékok a legjobb készségfejlesztők. Nekem formás (mármint négyzet, kör, stb.) volt kiskoromban, meg állatos picit nagyobb kiskoromban, és nagyon szerettem!
A betűset szívesen elkészíteném, de jelenleg nincs megfelelő korú gyerek a közelben.

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Dittygirl

Nekem olyan gömböm volt, amibe a különböző alakzatokat be kellett dugnia a megfelelő nyíláson - ha jól emlékszem, a színük is eltérő volt.