2012. február 22.

Hímzett előke

Ha kisgyerekes barátnőimhez mentem látogatóba, sose vittem a babának ajándékot. Úgyis mindenki nekik kedveskedik valamivel - kis kitérő következik: egyikük ezt már várandósként is megtapasztalhatta, mikor anyósa a következő szavakkal adta át az ajándék doboz joghurtot "az unokámnak hoztam" (csoda, ha ezek után gazdatestnek érezte magát?) -, ezért inkább az anyukákat leptem meg.
Év elején átlapoztam az otthon fellelhető néhány Fürge Ujjak/Amelie magazint, és megakadt a szemem az alábbi előkén.

Előke Alinának

No persze nem így nézett ki, ez már az ajándékozottra szabott verzió :) Ugyanis az egyik Fürge Ujjakban található keresztszemes mintagyűjtemény megihletett - új év, új fürdőruha, ideje néhány szokást átgondolni.

A leírás szerint kész előkére kellett volna felvarrni a kihímzett szalagot, ehelyett én vettem frottír anyagot (30 cm-t), némi ferdepántot (legközelebb keskenyebbet szerzek be, bár állítólag ezt is át lehetett volna vasalni) és színben passzoló cérnát. A frottírból levágtam egy 22X21 cm-es téglalapot (azért 21, mert ekkora lett a kihímzett szalag, és azért 22, hogy egy kicsit magasabb legyen), aminek a sarkait legömbölyítettem, illetve kialakítottam a nyaki részét.
A szalagot gombostűvel rögzítettem, majd ráférceltem a ferdepántot. Itt egy kép a könnyebb elképzelés végett:
Előke Lindának

Na igen, ez egy másik előke, és egy telefonos kép :) Annyira belejöttem, hogy kettő is készült belőle. Először érdemes a szalagot rávarrni, majd jöhet a ferde pánt. Ezután visszahajtottam a pántot a színére, megint ráférceltem, és következett a varrás, méghozzá két sorban.


A szélek után a nyak részt ugyanígy készítettem el. A varrás géppel hamar megy, főleg ha az embernek van egy barátomanyukája, aki segít ebben :)


Körülnéztem a neten, lehet kapni hímezhető előkét is, például az xszemes boltban. Ha valakinek nincs kedve/segítőkész ismerőse, akkor a varrást meg is spórolhatja.
A frottír anyagból még kitelik néhány partedli, így ilyenekkel fogom bombázni a kisgyerekes rokonaim/barátaim :) 3 m ferdepánt elég volt egy teljes darabra, illetve a második téglalap részéhez - vagy úgy is mondhatnám, hogy a nyaka köré nem maradt. A kihímezhető szalag 6 cm széles (az újságban 8 cm-est használtak).

7 megjegyzés:

Orsi írta... [Válasz erre...]

De helyes kis előkék! Érdemes ráállnod a sorozatgyártásra, tuti sikere lesz!

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Orsi
Azt én is remélem :)

dittygirl írta... [Válasz erre...]

Ez mérhetetlenül cuki!!! És a kivitelezés is tökéletes. Tavasz-nyár idején érkezik egy kisbaba az egyik ismerős párnál, szerintem kapnak egy ilyet :)

a ferdepántról mesélnél egy kicsit? Már máshol is említetted, de én még sosem használtam ilyet. Mit kell tudni róla?

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

Ha ilyet használsz, nem kell beszegned az anyagot külön (legalábbis én nem szegtem be). Ez egy olyan szalag, aminek a két széle végig vissza van hajtva/vasalva, és olyan a szövése, hogy nem engedi a körbevett anyagot nyúlni, deformálódni. Szép szélt ad a kész darabnak és tartóssá teszi.
Például készítettem úgy tolltartót, hogy a visszáján való összevarrás után kifordítottam, és utána tettem rá egy ferde pántot, mert úgy sokkal szebb lett (egy idő után nekem rendre kinyílnak ezek a kifordított dolgok, de biztos azért van, mert kézzel varrom).

Itt egy link erről: http://ezazkezimunka-ili.blogspot.com/2010/05/ferde-pant-ahogy-en-varrom.html
Állítólag házilag is készíthető, annyi a trükkje, hogy nem egyenesen szabod ki, hanem 45°-ban elfordítva.
Ha jó kézimunkaboltba térsz be, szerintem megmutatják a használatát.

Az előkének pedig érdemes nekiállni, főleg ha már kiismerted a varrógéped :)

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@dittygirl
Ja, még annyit, hogy ha kedvet kaptál valamelyik mintához, beszkennelem az újság oldalát, de csak akkor, ha nem szólsz a Fürge Ujjaknak :D

Dittygirl írta... [Válasz erre...]

@Kemál Amál Nahát, ettől kifejezetten "bámulatos, hol tart ma már a tudomány"-típusú érzésem lett! Olyannyira, hogy el is mentem kézimunkaboltba, és ... hát, most én meg fogom spórolni a varrást, mert nem volt nem szatén ferdepántjuk, és valahogy azt az anyagot meg a színét nem igazán tudtam összeegyeztetni azzal, ahogy szerintem ez ki fog nézni. Szóval: vettem egy készen kaphatót, amit csak hímezni kell. Már csak meg kell kérdezzem, mi lesz a születendő baba neve, aztán eldönteni, hogy ezt mennyire gondolják komolyan a szülők :) Vagyis rá merjem-e hímezni, vagy legyen hintapacis-cumis. Annak viszont örülök, ha bescanneled, nagyon tetszik ez a színes pöttyös, cumis-pacis megoldás. El tudod küldeni mailben?

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Dittygirl
Holnap küldöm :)

Sok mintát tettek egy oldalra, van miből válogatni. Az eredeti előkén vonat van, a srácok szívét biztos az is megdobogtatja!