2014. szeptember 8.

Papirkosar

Pi talalt egy bejegyzest papirbol font kosar kesziteserol. A bejegyzest nem linkelem ide (az elsok kozott adja ki a google, ha rakeresunk a kosar papirbol kifejezesre), mert nem tartom tisztessegesnek a blog irojat. Kulfoldi blogok bejegyzeseinek osszes kepet atveve keszit sajat posztot, amiben az onallo munka a magyar szoveg krealasaban merul ki. Nem neztem meg az eredeti blogokat, van-e szo rajtuk tulajdonjogrol, de ha nincs, akkor sem gondolom jonak ezt a megoldast (a bejegyzes egy furdoszobai taroloro elkesziteserol szolt). A leirasok kozott szerepeltek az alapok is, egy lengyel blogrol ellopva. Azon mar meg sem lepodtem, hogy masok is ezzel a roppant bonyolult modszerrel irnak bejegyzeseket. Sok a rizsa, ugye?
A fonashoz szukseg van ujsagpapirra (mily’ meglepo Smile), kartonpapirra, hurkapalcikara, ragasztora, ollora, ceruzara es kesre. A keszites soran jol johet egy-ket csipesz, es egy sablon is – en eddig csak sablonnal keszitettem kosarat (a keprol lemaradt a kes).

Kellekek-1

A sablonkent szolgalo ures doboz oldalabol kivagtam ketszer az aljat (ehhez kellett a vonalzo, a ceruza es az ollo), az ujsagpapirokat pedig felbehajtottam ketszer, es kessel felvagtam oket csikokra a hajtas menten (az elso nehany csik elkeszitesenel meg akkuratusan lemertem a leirasokban talalt 7 cm-t, aztan attertem a hajtogatasra).

Folyamat-1

Ezutan kovetkezett a csikok szalakka sodrasa. Szerintem erdemes rovidebb csikokkal kezdeni, nehany (tiz) utan az ember reaerez a technikajara. A kep felrevezeto, mert ellenkezo iranyban szoktam sodorni a papirt: a hurkapalcikat a bal also sarokhoz illesztem, majd elkezdem jobbra tekerni (a hurkapalcika bal veget burkolja be idovel a papir, nem a jobbat, ahogy itt latszik), Elotte az ujsagpapirra teszek nehany ragaszto pottyot hosszaban (a kozepere, vagy attol balra, mert a sodras soran a paca elkenodik), illetve a jobb felso sarkaba. A palcika szinte parhuzamos a hosszabbik oldallal – nem olyan, mint a kepen Smile. Ha eleg szorosan sodorjuk a papirt, idovel sodrodik magatol, tehat nincs szukseg hosszu palcikara.

Folyamat-2

 Az egyik kartonlapra raragasztottam paros szamu szalat ugy, hogy az egyik szal a sarokra essen (ez lesz a kezdo fono szal), majd raragasztottam a masik kartonlapot is.

Folyamat-3

Kis mellekvagany: az egyik – szinten masoktol osszelopkodos – oldalon a szerzo leirta, hogy paros szamu szalat kell az alapra ragasztani. Ket hozzaszolo felhivta a figyelmet, hogy nem jol tudja, mert partlan szamu plusz egy kell, ami a kezdo fonoszal. Regen volt matekorajuk, azt hiszem.
A fonasrol nem keszitettem kepeket, mert a linkelt oldalakon is van, illetve video is akad roluk. Az elso kosaram festes utan igy nez ki (huha, a hozzavalok felsorolasabol lemaradt a festek):

Kosar-negyszogletes

Egyszeru vizfesteket hasznaltam ket retegben. Nem lett tokeletes, de nekem tetszik, hogy atsejlik az ujsagpapir.
Nehany tipp, ami keszites kozben eszembe jutott:
  • Fonashoz erdemes nagy alaku napilapokbol, szorolapbol keszult szalakat hasznalni. Ezek konnyebben hajlithatok a fonas soran, illetve ritkabban kell toldani.
  • Az alapra ragasztott szalakat merevetbb papiru ujsagbol (szines magazinok) is el lehet kesziteni, ezek masszivabbak.
  • Erdemes a sarkokra is szalat ragasztani.
  • Eloszor csak annyi szalat szoktam sodorni, amennyit az alapra ragasztok, a szaradas soran sodrom a tobbit.
  • Gyakorlat teszi a mestert, turelem rozsat terem, es egyeb nyugtato mondatok mantrazasa sokat segit keszites kozben.
  • Kerek alju kosarat egyszerubb kesziteni, mert nem kell sarkokat kialakitani. Egy ilyet fogok megmutatni legkozelebb.

4 megjegyzés:

- írta... [Válasz erre...]

Ez tök jó ötlet! Nekem eszembe nem jutott volna, pedig így lehet, hogy végre lehetnének kosaraim a nagyon-nem-szabvány magasságú nappali asztal alatt. Én egy másik technikával készítettem, szintén újságból, kerek kosarakat még régebben, megpróbálok keresni leírást.

- írta... [Válasz erre...]

http://makezine.com/projects/woven-map-basket/ ilyenből volt pici, 2x2-es asztali tolltartóm, és nagyobb kaspók

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Dittygirl

Ez is jol nez ki! Mennyira massziv? Kaspokent nem azott at? Vagy a muanyagon kivul volt disz funkcioban?

Talaltam olyan verziot is, ahol fonassal keszitettek a kosarat, de sordras helyett hajtogattak a lapokat. Az eredmeny hasonlo ahhoz, ami a linken van.

- írta... [Válasz erre...]

Közepesen masszív, én mindig tettem a csíkokra egy plusz réteg színes csomagolópapírt, és az úgy már nem borult fel tusfürdő típusú és méretű dolgokkal sem. És igen, csak dísz volt, mert így könnyebben és olcsóbban tudtam a szoba aktuális dekorációjához igazítani a virágcserepeket :) A fonos megoldassal valoszinulag konnyebben lehetne négyzetes kosarat kialakítani