2012. augusztus 16.

Új szerző felvétele a bloghoz

A bejegyzésekhez képet többféle módon illeszthetünk be. Én a gmail Picasa Webalbumok szolgáltatását használom, és eddig a tárhely kb. 1%-át használtam el (a képeket feltöltés előtt 100 kilobyte <kB> körüli méretre zsugorítom). Mégis két szerzős a blogom: amikor létrehoztam, a privát gmailes azonosítómat használtam, de idővel szerettem volna leválasztani róla a blogot a lehető legkevesebb macerával. Ez a megoldás akkor is jól jöhet, ha betelik a tárhelyünk, és nem tudunk újabb képeket feltölteni - új emailcím, újabb üres tárhely.

A továbbiakban a régi fiók azt a gmailes azonosítót jelenti, amivel létrehoztuk a blogot, az új fiók pedig azt, amit hozzá szeretnénk kapcsolni.

Az új fiók létrehozása után a blogger kezelőfelületén válasszuk ki a Beállítások menüpontot!

Az oldal közepe táján találjuk az Engedélyezés menüben a Blogszerzőket. A szerzők hozzáadására kattintva írjuk be az új fiók címét, és kattintsunk a Szerzők meghívása gombra!


Lépjünk ki a régi fiókból és lépjünk be az új fiókba (a gmail felületén, érdemes a bloggert is bezárni). Ebben lesz egy levél, ami értesít a meghívásról a blog szerzői közé. A benne lévő linket követve akár írhatjuk is az új bejegyzést.

Ha visszalépünk a régi fiókba, egyrészt értesítést kapunk arról, hogy az új fiók elfogadta a meghívást, másrészt beállíthatjuk, milyen jogosultsága legyen az új fióknak. Érdemes rendszergazdaként beállítani, mert ekkor nem csak bejegyzést tudunk írni abba bejelentkezve, hanem szerkeszthetjük a blog kinézetét is.

Az adott bejegyzések alatt szerzőként annak a fióknak a neve fog megjelenni, amelyikkel elkezdtük írni a bejegyzést. Ha zavar, hogy az eddigi Abigél helyett blogmail.abi szerepel (régi és új fiók), akkor elkezdhetjük az abigéles fiókban is írni a bejegyzést, majd mentés után kilépni, belépni a blogmail.abi fiókba, és ott befejezni/beilleszteni a képeket. A szerző Abigél lesz. Ha az új fiók csak szerző (nem rendszergazda), akkor csak azok a bejegyzések jelennek meg a bejegyzéslistában, amit ebben a fiókban kezdtünk el írni.

Régi blogger felületen a fenti lépések így néznek ki (rendszergazda helyett adminisztrátor van):



Ha valaki szintén kedvet kap/rákényszerül szerzők felvételére, de nem világos a leírás, írjon hozzászólást vagy emailt :)

3 megjegyzés:

Orsi írta... [Válasz erre...]

Köszi, Ami, megjegyzem az infót! Előbb-utóbb szükség lehet rá:-)

Sublót blog írta... [Válasz erre...]

hát köszi, ez most blogmentő volt nekem :)

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Sublót
Örülök :) Akkor már több embernek is hasznos volt :)