2011. november 10.

Mécsestartó mánia ♣3

Most következik az, amire az első bejegyzésben utaltam: legelőször nem mécsestartót, hanem fakanáltartót készítettem befőttesüvegből.

Fakanáltartó befőttesüvegből
Ehhez a színösszeállításhoz 2290 olíva matt és 0009 fehér fényes Pentart akrilfestéket használtam. Ezen kívül szalvétára, tapétaragasztóra, szélesebb fejű ecsetre és pamacsolóra van szükség, no meg egy kisebb keverőtálkára (például üres kis joghurtos/pudingos doboz).



Az elkészítés menete a következő:
  • A zöld festékhez tetszőleges mennyiségű fehéret keverünk. Az így kapott világosabb árnyalattal befestjük az egész üveget (másfél-két ujjnyi széles ecsetet használunk). Érdemes valamilyen műanyag fóliára állítani az üveget.
  • Amíg a festék szárad, a szalvétából kitépkedjük a mintákat. A tépkedés azért jobb a vágásnál, mert a szélek jobban belesimulnak a háttérbe. Ebben az esetbe a fedő pamacsolás miatt akár ollót is használhatunk.
  • Megtervezzük a szalvéták helyét, majd bekenjük vékonyan az üveget tapétaragasztóval akkora területen, amire az első minta ráfér. A szalvétát rásimítjuk buborékmentesen az üvegre. Ha igazgatni kell, akkor ne kézzel tegyük, hanem inkább egy másik darab szivaccsal nyomkodjuk - így talán nem szakítjuk el a díszítést.
  • Ha az összes szalvétát felragasztottuk, a zöld festékkel körbepamacsoljuk a szalvétákat és az egész üveget.

Fakanáltartó befőttesüvegből
  • Végül átkenjük tapétaragasztóval újra.
Sok tárgyat díszíthetünk ezzel a technikával, amik lehetnek hasznosak - vagy haszontalanok. Ugyanilyen díszítéssel készíthetünk asztali szalvétatartót (nekem ilyesmi volt a natúr szalvétatartó alap, csak nem íves, hanem háromszög alakú), olívaolaj kiöntőt viszont tökéletesen felesleges. Az ember nem öntögeti át az olívaolajos üvegből az olajat egy másikba, hogy utána abból önthesse ki. Hiába a jó szándék, valószínűleg porfogóként végzi - még a saját részre készített is.

További decoupage ötletek a Kreatív vagyok oldalon.

Befőttesüveget használunk zsemlemorzsa tároláshoz (arany színű festékkel festett zsemle és zsemlemorzsa felirat díszíti, csak hogy egyértelmű legyen), de el tudom képzelni még kávés "dobozként" is (a darált kávét tartsuk hűtőben, jól zárható dobozban, hogy sokáig megőrizze az aromáját!).

Ha valakinek van még befőttesüveg-újrahasznosításra ötlete, kíváncsian várom!

Nincsenek megjegyzések: