Karácsonyi mécsestartó 1. |
Amire szükségünk van:
- sok újságpapír
- akrilfesték (pentart 0216 türkiz matt és 0009 fehér matt), hurkapálcika/gyufaszál
- keményebb lap, pl, a Marie Claire borítója
- toll/filc, olló
- használaton kívüli mosogató szivacs
- nylon (pl. sparos zacsi, műanyag "bugyi", szalvéta zacskója)
- A munkafelületet borítsuk be teljesen újságpapírral, esetleg több rétegben (én csomagolópapír – fényes újságpapír kombót használok).
- A szivacsot vagdossuk fel, vagy vágjunk belőle egy kb. 3X2 cm-es darabot.
- A befőttesüvegről mossuk le a matricát és szárítsuk meg.
Elkészítés:
- A kemény papírra rajzoljunk fenyőfát és vágjuk ki. Kivághatunk egyet vagy többet, esetleg különböző mintákat (nem muszáj karácsonyit). A papírt cérnával rögzíthetjük az üvegen, de kézzel is foghatjuk (festékesek leszünk,de a pentart vízoldható).
Sablon készítés |
- Keverjük fel a festéket, ha szükséges, hígítsuk. Vegyünk ki egy keveset egy befőttesüveg-fedőre.
Pamacsolás - előkészület 1. |
- A szivacs dörzsis részét mártsuk bele, majd néhányat pamacsoljunk az újságpapírra. Ezzel lejön a felesleg.
- Most pedig jöhet az üvegre pamacsolás a papír(ok) körül. Ha az üveget lefektetjük, a forgatás előtt hagyjuk száradni, illetve ne papírra fektessük, hanem műanyag fóliára (szalvéta zacskója/genotherm), mert a papírra ráragad!
- A körbepamacsolás után fehér festékkel díszíthetjük az üveg alját és/vagy tetejét.
Tipp 1: ha mosogatni szeretnénk később az üveget, biztos ami tuti
alapon híg decoupage ragasztóval/fedőlakkal kenjük át.
Tipp 2: hagyjunk elég időt a száradásra.
Tipp 3: a mécsestartó tűzveszélyességét nem teszteltem. A nagyobb üveg
mellett szól, hogy jobban védi a gyertyát, viszont meggyújtáshoz így hosszú
gyufát kell használni. Kipróbálhatjuk, hogy ha több helyen átfúrt fedőt
csavarunk az üvegre, a lefelé szálló szén-dioxid eloltja-e a mécsest idővel
(napközben gyújtsuk meg, hogy szemmel tudjuk tartani). A legbiztosabba azonban
az, ha ELFÚJJUK A MÉCSEST ahelyett, hogy magára hagynánk!
Mécsestartók befőttesüvegből |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése