2011. április 23.

Szaporítás

Audrey fórumán került szóba a szaporítás Peyote karkötőnél. Valamelyik Peyote füzetben leírta a módját, de kis gondot okozott egyik oldalon a további építkezés.
Találtam hozzá a Neten segítséget, de én kicsit máshogy csináltam.
A kiinduló helyzet:
"Netes" megoldás itt
Kicsit máshogy megoldás képekkel:
A képen a sor végén lévő középső zöld és a fehér gyöngy felel meg a kiinduló helyzet zölddel jelölt gyöngyeinek. A szaporítás után végigfűztem oda-vissza a soron, és visszaérkezve a felső zöld gyöngyöt fűztem meg a páratlan sorvégnek megfelelő módon.
A fotón ez az állapot látható, tehát nem csak a kiinduló helyzeti szaporítás, hanem a minta folytatása utáni visszatérés a sorzáró gyöngy befűzése után. Itt jön  egy kis ügyeskedés, ami azt jelenti, hogy néhány szemen befelé haladunk a minta belsejébe, majd úgy jövünk vissza sorváltásokkal, hogy a középső gyöngynél lyukadjunk ki.
Ebből a gyöngyből végeztem az újabb szaporítást (két fehér delica), és némi ügyeskedés után a felső gyöngynél kötöttem ki.
Felvettem egy újabb delicát, átszúrtam a páratlan sorvéggként fűzött zöld gyöngyön, és innen úgy folytathattam a mintát, mintha misem történt volna :)
A másik oldalon sokkal egyszerűbb dolgunk van, először a páratlan oldalnak megfelelő módon szaporítunk, majd a páros oldalon tanultak szerint (ahogy a kiinduló helyzet ábráján látható). Itt nincs szükség semmféle hókuszpókuszra :)
Remélem, tudtam segíteni!

2 megjegyzés:

Zsófi írta... [Válasz erre...]

Nagyon szépen köszönöm, jól jön a segítséged :-)

Ami írta... [Válasz erre...]

Örülök :)