2013. január 20.

Esküvői meghívó házilag

Nem tudom, ha nagyobb mennyiségben van rá szükség, nekiállunk-e meghívót gyártani, hat darabnál viszont nem láttuk értelmét a rendelésnek. Így beszereztük a hozzávalókat és beindult a házi invitáló kártya készítés.

Esküvő meghívó - külső

A hozzávalókat a Pirexben szereztük be, nevezetesen:
  • Díszítő és ragasztást eltakaró szalag: Artebene 110850
  • Hosszúkás boríték: Rössler LA/B0 boríték
  • 20 X 20 cm-es félbehajtott karton: Rössler LA4 karton
  • Színben a borítékhoz és a kartonhoz illő A4-es papírlap
Ezen kívül szükség lesz pillanatragasztóra és a szalagvégek illesztését eltakaró valamire, ami esetemben egy kis gyöngyvirág volt.

Első lépésként a meghívó szövegét kell kitalálni. Lehetséges, hogy van fejlettebb módja is a szöveg tájolásának, én egy word dokumentumba írtam be, majd a program vonalzója (Nézet menüben beállítható) segítségével próbáltam elhelyezni (Monotype Corsiva betűtípust használtam, a neveknél 28-as, a szövegnél 14-es betűméretet). Azt szerettem volna, hogy a félbehajtott karton és a betétlap mérete különbözzön, így a belsőt 19 cm magasságúnak terveztem. Érdemes a kész szöveget próbaképp kinyomtatni, méretre vágni a lapot, majd félbehajtva belepróbálni a kartonba.

Esküvő meghívó - belső szöveg
A külső lap feliratozása hasonlóan történik.

A díszítő virág elkészítéséhez 3 mm-es csiszolt gyöngyre, 4 mm-es teklára és 15/0-s kására van szükség. Elég primitív a minta, de azért leírom, hogy készült:

Virágdísz meghívóra

A cérnát nem vágtam le fűzés után, hanem néhány öltéssel a szalag végéhez rögzítettem a virágot.

Az összeállítás menete a következő:
  • A félbehajtott belső lap hajtáséléhez közel három pontra pillanatragasztót cseppentek, majd beragasztom a külső lapba (a nevek felőli oldalra, hiszen ott fut a szalag, takarja a ragasztófoltokat).
  • A szalagot átvezetem a meghívó belsején, és kb. 1 cm átfedést hagyva levágom. A virág alatti szalagvéget beragasztózom, majd a szalagokat feszesen tartva rányomom a másik végre (itt érdemes a kedves Vőlegény segítségét kérni, hacsak egymagunkban nem rendelkezünk legalább 3 kézzel vagy ügyes alsó végtagokkal). Így több legyet ütünk egy csapásra: a virág rögzül a szalaghoz, a két szalag egymáshoz, mindez együtt a külső laphoz, ráadásul a két lap egymáshoz ragasztásakor átütő ragasztó foltját is eltakarja.
 
Készen vagyunk!
 

Meghívó - borítékban

Készítettetek már házilag meghívót valamilyen eseményre?

2 megjegyzés:

- írta... [Válasz erre...]

Már nagyon vártam, hogy írj, mert mondtad, hogy a fotózás meg a blogírás januárra maradt! :) A gyöngyvirág nagyon jó ötlet, és különösen stílusos egy gyöngyözős menyasszony esetén. És vicces a szöveg :) Lehet, hogy ha 200 meghívót kell legyártani, az ember nem áll neki saját kezűleg, de nekem nagyon tetszik, ha mégis. Maximum 100 db-ig szerintem még érdemes elgondolkodni rajta, ha az embernek van ideje és valami olyan ötlete, amit meg is lehet valósítani. Nekünk egy ismerősünk készített házilag, egy Moholy-Nagyot végzett, bőrdíszműves lány, szóval kreativitásból nála sem volt hiány, és nagyon szép meghívó volt. Amikor mondták, hogy saját készítésű, teljesen elámultunk.
Én pedig 5 db indiai stílusú menükártyán kívül mást nem csináltam még, de azok nem voltak ilyen magasröptűek. Majd megírom őket egyszer.
Illetve még nem is gratuláltam szerintem, szóval sok boldogságot :)

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Dittygirl
A virág elkészítése maximum 15 perc, tehát ha nem egy hónapja van az embernek a szervezésre, talán többet is gyárt belőle. Bár egy hónap is elég idő 100 virág elkészítésére :) A nyomtatásnál szintén mindegy, hogy mennyit nyomtatsz, a ragasztást csinálod csak "kézzel". Kérdés, hogy bírja-e az ember ideggel a sok darab összeállítását.

A menükártyákra kíváncsi vagyok!

Köszönöm a gratulációt :)