2016. augusztus 31.

Szeptemberi rutinok - avagy habit tracker filofaxra szabva

A neten beleástam magam a bullet journal "szakirodalomba" - miután megtaláltam a fiókom alján a personal méretű filofaxom, és creative organization címszóra keresve sokkal több találatra tettem szert bullet journal témakörben. Az egyik közkedvelt, havonta ismétlődő oldal a habit tracker - magyarul talán rutinkövetőként lehetne fordítani. Szeptembertől ki is próbálom!

A filofaxom annyiban tér el a normálistól, hogy A6-os betétlapokat gyártok hozzá a szabvány personal helyett. Az A6-ost az A4-es kétszeri felezésével kapjuk meg, így egyrészt kevesebb vész kárba, és egyszerűbb tervezni a betétlapokat (legalábbis nekem). Az ötletet a Kincsesfüzet blog adta, Timi is az A6-os méret használatát javasolta. Másrészt pedig hiányoznak a letter formátumú lapok (mikor másfél év után újra A4 került kezembe, lehetetlenül karcsúnak és hosszúnak tűnt), és így kicsit olyan, mintha a personal letter tesóját használnám :)

Így néz ki a szeptemberi habit trackerem.
Amit a segítségével szokássá szeretnék tenni:
  • reggel 6:30-kor felkelni;
  • tornázni erre a videóra [újra előjött a derékfájásom, és az öcsém (aki még mindig kiváló gázszerelő, nemsokára pedig mester lesz belőle) ismer olyat, akinek a rendszeres reggeli brokáttekercseléstől elmúlt a sajátja. Egy próbát megér];
  • foglalkozni a német nyelvvel (a Duolingón túl is...);
  • nem enni péksütit - ezzel a fajta nem-szokás-követéssel is találkoztam már külföldi blogokon. Őszintén bevallom, csak azért került a listára, mert nem tudtam teleírni mind a tíz sort, de azért örülni fogok neki, ha hó végén az összes napok száma közelít a 30-hoz :)
  • valamilyen izzasztós mozgást végezni délután. Az egyik kedvencem a fitnessblender, igaz, én a negyedik emeleten az ugrálások helyett csak lépegetek. És szoktam Rubint Rékával is napi 20 percet tornázni önmagamért - és még csak le sem halkítom. Mea culpa (hű, valaki már ezt a CD-t is feltöltötte a youtube-ra);
  • este tízkor lefeküdni (ez ma már nem jön össze, ahogy az órát elnézem, de még csak augusztus vége van);
  • olvasni Benjamin Grahamtől Az intelligens befektetőt - ez nem amolyan metrón olvasgatós könyv, jegyzetfüzettel érdemes nekiállni;
  • naponta vitamint bevenni;
  • sűrűbben bejegyzéseket írni.

A díszítéshez washitape-et használtam (hajrá, megérkeztek az aliexpress-es rendeléseim!), illetve kiszíneztem a nyilat. Díszítés nélkül így néz ki:


Ha kedvet kaptatok a rutinok követéséhez, szeptembertől decemberig letölthetitek a sablont a habit trackerhez. A pdf két oldalas, a második oldalon nem szerepel felirat, magatok készíthetitek. Például így:


A lyukasztáshoz kalauzlyukasztót használok, de a hagyományos irodai kétlyukúval is neki lehet állni.

Ti milyen rutint szeretnétek kialakítani?

3 megjegyzés:

- írta... [Válasz erre...]

Nagyon cuki washikat választottál! És minden nap tornázol? Hú... Az nem semmi :) Én nagyon próbálok/próbáltam, de nem megy, mert (és itt rengeteg kifogásom van, amiket most nem sorolok fel - de van vasalt ing, meg whole30-nek megfelelő ebédem :D )


Valahogy nem is gondoltam bele, hogy az A/6 is belefér, én az ilyen méretűbe mindig úgy ügyeskedtem formára a papírokat... (Többnyire csálé is lett- pedig A/6-ot a guillotine-os papírvágóval gyönyörűen tudtam volna vágni.)

Nekem a volt főnököm a nem-dohányzást követte, és olyan jó volt látni, amikor már 60-sok napnál tartott :) (Ő csak ezt az egyet követte egy papíron.)

Egyébként a Boho Berry-t (van youtube-ja, blogja, instagramja) biztos ismered - ő is ilyen szép, nyilacskásakat szokott csinálni, úgy szeretem :) Tudom, hogy ez most divat, és úgy örülök neki, nagyon tetszik.

Sok sikert a rutinokhoz - így biztoos könnyebb, hogy ott motoszkál az emberben, hogy "ugyan nincs kedvem hozzá, de megcsinálom, mert akkor kiszínezhetem ma is a kis kockát, és akkor már 15 lesz egymás után, és nehogy most törjem már meg a sort" :)

Kemál Amál írta... [Válasz erre...]

@Dittygirl
A reggeli tornából a minden nap lenne a cél, a délutániból heti három (már nem tartom, de a javuló tendencia talán meglesz :)).
Az ingvasalás nálam nem kifogás - az vasalja, aki hordja.

A whole30-ról olvastam már. Hanyadik napon tartasz?

Ismerem Boho Berry-t, tőle vettem a nyilat :) A nyomtatható verzióra nem ügyeskedtem oda, de majd eljön annak is az ideje. Azóta egyébként még a munkahelyi jegyzeteimre is rákerül :) Ahogy a különböző betűtípusokat is próbálgatom.

- írta... [Válasz erre...]

Az mennyire ciki, hogy csak most kaptam emailt, hogy valaszoltal... a whole30-t kb 3 hétig bírtam (több a semminel), egyébként nem volt vészes, csak ott fogyott el a főzős idom.

Kozben elkezdtunk viszont heti 1x uszni jarni :)